RAW AIR med klimaløft - hopper på toget

For første gang skal hopperne ta i bruk tog under RAW AIR, verdens mest intense og ekstreme hoppturnering. 

Sammen med Vy tar RAW AIR et viktig steg når det gjelder miljø og klima.

- Vi er stolt av å presentere Vy Tog og Vy Buss som transportleverandør for Raw Air 2020. Dette er et steg i riktig retning for å gjøre turneringen mer bærekraftig for fremtiden, samtidig som hopperne får en helt ny komfort på reisen ved å ta tog deler av strekningen. Vi ønsker å vise andre i Idretts-Norge at det er mulig å drive idrettsarrangementer på en mer bærekraftig måte, sier Marita Hakestad Andresen i Norges Skiforbund.

På flere av transportetappene i RAW AIR erstatter tog buss. Når hopperne flytter seg over Dovre fra Lillehammer til Trondheim står et Vy-tog klart på togstasjonen i OL-byen. Det blir også tog fra Gardermoen til Drammen før superfinalen i Vikersund. Av hensyn til tid og utøvernes sikkerhet før skiflyging i verdens største hoppbakke, vil det også i 2020 bli benyttet fly for å frakte idrettsutøverne fra Trondheim og tilbake til Østlandet.

- For hoppsporten står bærekraft og klimaforandringer virkelig i fokus. Vi ser dessverre at det stadig oftere ikke er snø der vi skal konkurrere. Vi vil aller helst utøve vår flotte idrett på snø. Samtidig er vi sårbare for vind og værforandringer. Jeg er stolt over at Norge går foran og viser at man i store turneringen kan ta toget. Det gir også utøverne langt mer komfort, noe som er viktig når vi skal restituere etter intensive dager i bakken, sier landslagssjef Alexander Stöcl.

Landslagshopperne Daniel-André Tande og Marius Lindvik testet Vy-tog i Oslo denne uken.

- Dette kommer til å løfte RAW AIR ytterligere noen hakk. Vi vet alle hvor sårbare naturen rundt oss er, og at vi kan gå foran i klimavennlige tiltak håper vi kan være til stor inspirasjon. Fra før har vi klimakvoter gjennom CHOOOSE på Hopplandslaget, og sammen med bruk av tog under RAW AIR, så viser vi igjen at Hopp-Norge og norsk skisport ser muligheter til å utgjøre en liten forskjell i en stor verden, sier duoen.

- Vi er stolte av at verdenseliten i hopp velger å reise miljøvennlig og komfortabelt med Vy tog og Vy buss mellom konkurransestedene under Raw Air 2020. Vintersporten merker klimaendringene i form av snømangel og mer ekstremvær. Nå viser de vei, og vi håper de flyr langt nedi bakken. Velkommen om bord, sier Elin Myrmel-Johansen, kommunikasjonsdirektør i Vy.

RAW AIR starter i Holmenkollen 6. mars. Gutta skal hoppe i ti dager på rad før sammenlagtvinneren kåres i Vikersund 15. mars. Jentene starter sin turnering 7. mars, hopper i Kollen på Kvinnedagen før de avslutter sin turnering med superfinale i Trondheim 12. mars.

Marius Lindvik testet VY-togene denne uken. Alle foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NIF-EPI03, 03