RAW AIR 2018

RAW AIR 2018 er over. Den polske skihopperen, Kamil Stoch, stakk av med seieren. Han viste enestående skihopp ferdigheter, og utenfor skihoppet viste han seg frem som en god rollemodell og en stor idrettsutøver som tar seg tid til supporterne sine.

Gjennom hele turneringen har vi sett tusenvis av forskjellige ansikter, forskjellig personligheter, utrolige skihopp, mange solfylte dager, fire fantastiske bakker, glade og fornøyde skihoppere, mange frivillige med god arbeidsmoral og omtanke for andre. Og til slutt mange minneverdige øyeblikk. RAW AIR 2018 går ikke i glemmeboka.

Fremgang
Hele 91 500 mennesker fylte opp arenaene gjennom turneringen. Dette er fremgang siden i fjor. Det kom publikum fra fjernt og nært. Flagg, rop og sang fra alle nasjoner fylte arenaene, på de fire forskjellige stedene turneringen var innom.

Prosjektleder Terje Lund er svært fornøyd med årets turnering. Og mener at målsettingen, som ble satt i forkant av turneringen, ble nådd.

- Vi er veldig godt fornøyd. Målsettingen var å levere logistikk og gjennomføring på samme nivå som i fjor, samt flere tilskuere. Vi klarte begge deler, forteller Lund.

I tillegg til å ha nådd årets målsetting forteller Lund videre at i etterkant av turneringen har det vanket gode tilbakemeldinger og lovord fra flere forskjellige hold.

- Underveis og etter turneringen har vi fått veldig mye lovord og gode tilbakemeldinger fra både FIS og utøvere, men det er sikkert ting vi kan gjøre bedre, sier Lund.

Prosjektlederen forteller at det nå vil bli gjort en grundig evaluering av årets turnering. Han er spent på hva slags tilbakemeldinger evalueringen vil få.

- Uansett gleder vi oss allerede nå til neste år, avslutter prosjektleder Terje Lund.

Holmenkollen
Turneringen startet i Holmenkollen. Utøverne var vell utrustet og forberedt på ti tøffe dager. De var klare for å starte turneringen. I løpet av de tre første dagene opplevde vi forskjellig type vær. Snø, nærmest snøstorm, overskyet v

ær og tilslutt solskinn. Et vidt spekter. Selv om været forandret seg til stadighet, ble ikke humøret eller holdningen til hverken skihopperne eller publikum forandret. De beholdt smilet på.

Arenaen var full av mennesker med ansiktsmaling, plakater og flagg fra forskjellige nasjoner. Polen var vell representer og skapte stemning hvor enn de oppholdt seg. I løpet av de tre dagene i Holmenkollen, hadde arenaen besøk av 40 000 mennesker.

Den første konkurransen i Holmenkollen var kvalifisering. Kamil Stoch vant og rett bak han var den norske hopperen Robert Johansson. Richard Freitag tok tredjeplassen. Neste dag var det tid for lagkonkurranse. Norge viste gode tendenser og stakk av med seieren. Polen kom på andreplass og Østerrike tok tredjeplassen. Kamil Stoch beholdt sammenlagtledelsen.

I den siste konkurransen i Holmenkollen møtte mange publikummere opp. Det var tid for individuell konkurranse. Den norske hopperen Daniel-André Tande tok første

plassen. Fjorårets RAW AIR vinner, Stefan Kraft, havnet på andreplass og Michael Hayböck tok en overraskende tredjeplass. Kamil Stoch havnet på en sjetteplass, men beholdt sammenlagtledelsen.

Etter konkurransen var det tid for den neste destinasjonen på listen – Lillehammer. Skihopperne, støtteapparatet og lagkapteiner ble plassert på busser som tok de til den neste lokasjonen.

Lillehammer

Hoppbakken i Lillehammer har en spektakulær utsikt. Med utsikt over hele byen og Norges største innsjø, Mjøsa, er bakken fantastisk plassert. Den første konkurransen i Lillehammer var kvalifisering. Med vær som skiftet til helt perfekt tidspunkt ble forholdene optimale. 1000 publikummere kom for å se kvalifiseringen i Lysgårdsbakken.

Robert Johansson var på hjemmebane og viste stor glede over å kunne konkurrere i kjente trakter. Han endte på en tredjeplass på hjemmebane. Kamil Stoch var fenomenal og vant konkurransen. Dawid Kubacki havnet på en tredjeplass.

Neste dag var det klart for individuell konkurranse i Lillehammer. 7000 mennesker møtte opp for å heie på sine favoritter. Den fantastiske naturen rundt bakken og været gjorde sitt ytterste for å skape en magisk dag. Med gode forhold kom gode hopp. Kamil Stoch viste gode ferdigheter og vant.

Etter noen nydelige dager i Lillehammer var det tid for å reise videre. Trondheim sto for tur. Bussene sto klare utenfor hotellet 06.30 onsdag morgen. Neste stopp var Trondheim og Granåsen.

Stefan Kraft endte på andreplassen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Trondheim
Etter en lang busstur fra Lillehammer til Trondheim ankom endelig utøverne hotellet. Det var ingen klager fra noen, og alle var spente på å hoppe i Granåsen.

Med upåklagelige forhold og 1000 oppmøtte publikummere, ble kvalifiseringen i Granåsen en fin idrettsdag. Kamil Stoch vant nok en gang kvalifiseringen. Han hadde på dette tidspunktet hatt sammenlagtledelsen i seks dager. Andreas Stjernen var på hjemmebane og kom på andreplass i kvalifiseringen til publikums glede.

Neste dag var det tid for individuell konkurranse i Granåsen. Med ekstremt gode forhold ble treningen stoppet. Forholdene var for gode, noe som betyr at hopperne kan komme for langt ut på sletta. Vinden roet seg noe til konkurransen begynte og vi var vitner til ny bakkerekord. Den nye rekorden er på 146 meter og ble utført av Kamil Stoch. Han vant konkurransen og behold sammenlagtledelsen.

Etter konkurransen dro alle til hotellet for å hente bagasjen. Deretter ble utøvere og støtteapparat fraktet til flyplassen. På flyplassen sto et fly klart til å frakte alle til Gardermoen. Det var nå tid for den fjerde og siste bakken i turneringen – Vikersund.

Vikersund
Den siste kvalifisering i RAW AIR sto for tur. Selve konkurransen ble utsatt med en time på grunn av vind. En time etter original starttid ga dommerne klarsignal for at kvalifiseringen kunne settes i gang.

Forholdene var røffe, men Kamil Stoch leverte nok en gang og vant kvalifiseringen.

Han var nå på sin åttende dag som sammenlagtleder. Det store spørsmålet på dette tidspunktet var om Stoch ville ta det hele veien. 4000 publikummere møtte opp til kvalifiseringen i Vikersund

Neste siste dag var det tid for laghopp i Vikersund. 11 000 mennesker var tilstede i arenaen under konkurransen. Fantastiske forhold, gode skihopp, nydelig vær og engasjert publikum gjorde dagen komplett. Norge viste nok en gang gode ferdigheter og vant konkurransen. Polen kom på andreplass og Slovenia på tredjeplass. Kamil Stoch beholdt sammenlagtledelsen.

Vikersund 20180317. Polske Kamil Stoch i lagkonkurransen i RAW AIR i Vikersund lørdag.

Den siste dagen av turneringen leverte. Før hovedattraksjonen skulle finne sted ble det arrangert et arrangement for barn. «Mini Raw Air» som var en hoppturnering for barn. Alt var laget som vanlig Raw Air, bare i miniatyrstørrelse. Et fantastisk arrangement som ga stor glede til barna og alle de oppmøtte.

Siste konkurransen av RAW AIR 2018 var individuell konkurranse i Vikersund. Det var store forventninger til dagen. Mange publikummere var klare for å se sine favoritthoppere konkurrere om den gjeve tittelen. Det ble også diskutert muligheten for en ny verdensrekord. Det ble ingen ny verdensrekord, men det ble en nydelig dag. Dagen var fylt med spenning, glede, nervøsitet og engasjement. Solen strålte og forholdene var optimale. Det var en perfekt dag for skihopp.

Da konkurransen startet viste de norske hopperne sterke prestasjoner. De fortsatte de gode tendensene gjennom hele konkurransen og endte opp med å fylle hele podium.

Robert Johansson vant den individuelle konkurransen, Andreas Stjernen havnet på andreplass og Daniel-André Tande endte opp på tredjeplass. Selv om den siste konkurransen ble vunnet av Robert Johansson var det ikke nok til å stoppe Kamil Stoch fra å ta sammenlagtseieren. Med 37 poeng mer en Robert Johansson, vant Stoch hele turneringen foran 12 500 mennesker. Gratulerer!

Vikersund 20180318. Polske Kamil Stoch ble sammenlagtvinner av RAW AIR i Vikersund søndag. Robert Johansson nummer to og Andreas Stjernen tre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Takk for i år
2018 utgaven av RAW AIR ga oss mange minneverdige øyeblikk. Øyeblikk hvor gåsehud var et faktum, øyeblikk hvor rørte mennesker tørket tårer, øyeblikk hvor smilehull kom smygende på og øyeblikk hvor idretten ga en følelse av tilhørighet og samhold.

Med vær som var bedre enn hva man noen gang kunne forventet seg, ble disse ti dagene over all forventning. Mange publikummere tok seg tid til å se turneringen i arenaene. Frivillige tok seg tid til å bidra slik at turneringen faktisk var en mulighet. Det er høyst satt pris på. En flott turnering med fornøyde utøvere.

For å avslutte oppsummeringen kommer et sitat fra RAW AIR 2018s vinner, Kamil Stoch, fra pressekonferansen rett etter turneringen var ferdig.  "This whole tournament was amazing".